Poate cea mai importantă tradție de Crăciun este dăruitul cadourilor. Chiar dacă tendințele și gusturile se pot schimba, gestul de a oferi, pregăti și acorda ceva de valoare prietenilor și familiei este ceva care a fost onorat de oameni din întreaga lume pentru sărbătorirea perioadelor festive de mii de ani.

Astăzi, oferirea de cadouri unul altuia reprezintă partea centrală a Crăciunului, multe familii dedicând mult timp acestei tradiții. Pentru copii, dar și pentru unii adulți, șansa de a primi cadouri este adesea punctul culminant al sezonului festiv.

Dăruirea de cadouri este un eveniment atât de celebrat în lumea occidentală, încât în ​jurul lui s-au dezvoltat industrii uriașe – miliarde de lire sterline, euro și dolari sunt cheltuiți în fiecare an creând, marketând și distribuind produse pe care oamenii le pot cumpăra.

Este important, totuși, să știm exact cum a început această tradiție cinstită de atât de mult timp și ce reprezintă ea, fie și doar pentru a ne asigura că nu pierdem din vedere ceea ce înseamnă cu adevărat semnificația dăruirii de cadouri în această perioadă  a anului.

De unde provin cadourile de Crăciun?

Oferitul cadourilor de Crăciun este o tradiție creștină care este practicată pe scară largă în întreaga lume. Cu toate acestea, practica nu aparține exclusiv creștinismului, deoarece alte câteva religii marchează sfârșitul anului cu un obicei similar, precum festivalul evreiesc al luminilor Hanukkah sau celebrarea hindusă a lui Pancha Ganapati în onoarea Domnului Ganesha.

Pentru creștini, darurile oferite de Crăciun sunt simbolice pentru omagiile aduse pruncului Iisus de către cei trei magi după nașterea lui în timpul poveștii Nașterii Domnului. Noul Testament al Bibliei îi descrie pe cei Trei Magi – Melchior, Caspar și Balthazar – călătorind la locul nașterii lui Isus, urmând o stea și, la sosirea lor, dăruindu-i aur, tămâie și smirnă.

Cu toate acestea, tradiția dăruirii de cadouri s-a extins cu mult înainte de întemeierea creștinismului, având rădăcini în sărbătorile vechilor romani – în special festivalul Saturnaliei, unde s-au oferit mulțumiri pentru generozitatea oferită de zeul agricol Saturn. Festivitățile s-au desfășurat în perioada 17-23 decembrie și au fost sărbătorite cu un sacrificiu și un banchet public, urmate de dăruirea privată de cadouri. În timpul acestei sărbători, sclavii erau considerați egali cu stăpânii lor și libertatea de exprimare era îmbrățișată.

Când a început tradiția creștină a cadourilor de Crăciun?

Convertirea împăratului Constantin la creștinism în anul 312 d.Hr. a semnalat începutul sfârșitului sărbătorilor păgâne în Imperiu, dar primii lideri religioși nu au putut pur și simplu interzice popularele Saturnalii, deoarece ar fi existat o reacție negativă din partea oamenilor. Există o teorie conform căreia au folosit multe dintre trăsăturile festivalului la stabilirea Crăciunului, o sărbătoare rivală care avea să ia locul Saturnaliei, dar care să comemoreze o ocazie creștină: nașterea lui Iisus. Schimbul de cadouri a fost probabil una dintre tradițiile trecute de la vechi la nou.

Vechiul obicei păgân al dăruirii de cadouri a fost asimilat în creștinism prin asocieri puternice cu darurile magilor lui Iisus și, de asemenea, probabil a fost influențat de viața lui Nikolaos din Myra, un sfânt din secolul al IV-lea care era renumit pentru plăcerea sa de a dărui cadouri oamenilor. Când a fost venerat ca sfânt, a devenit mai cunoscut sub numele de Sfântul Nicolae, care este recunoscut drept originea numelui „Moș Crăciun”.

Bunătatea și generozitatea lui Nikolaos s-au întruchipat în personajul Sfântului Nicolae, care este onorat în multe părți ale lumii, în special în zonele Europei, unde sărbătoarea Sfântului Nicolae este sărbătorită pe scară largă pe data de 6 decembrie. Cunoscută sub numele de Sinterklaas în olandeză și Père Noël în Franța, această figură a jucat un rol important în folclorul european al sărbătorilor încă din epoca medievală.

Odată cu trecerea timpului, răspândirea creștinismului a continuat pe măsură ce au fost stabilite rute comerciale și noi teritorii au fost convertite la religie. Acest lucru a însemnat că tot mai mulți oameni au fost introduși în minunile sărbătorii de dăruire a cadourilor care a marcat sfârșitul anului și tot ceea ce a reprezentat acesta.

Cadouri de Crăciun în secolul XX

În secolul al XX-lea, Crăciunul a devenit un fenomen global. Potențialul comercial al perioadei festive a fost identificat și valorificat de sectorul retail, care l-a comercializat publicului, creând industria sezonieră modernă a Crăciunului, care a crescut în jurul tradiției dăruirii de cadouri a lui Moș Crăciun.

Odată cu globalizarea de la sfârșitul secolului al XX-lea, Moș Crăciun secular din SUA și cadourile lui au luat stăpânire în multe societăți care anterior nu consideraseră ziua de 25 decembrie ca un eveniment comercial. Este obișnuit să vezi povestea lui Moș Crăciun și schimbul de cadouri în țările în care creștinismul este o religie minoră sau inexistentă. De exemplu, în Japonia, o țară în care mai puțin de 1% din populație se identifică ca fiind creștină, oamenii marchează Crăciunul ca fiind o sărbătoare pur comercială, în care oferirea de cadouri este sărbătorită fără nicio referire la religie.

Cadouri de Crăciun astăzi: tendințe și fapte de cumpărături

În ziua de astăzi, o persoană nu va cumpăra doar două sau trei cadouri pentru cei mai apropiați prieteni și rude, ci va cumpăra pentru un cerc social extins de familie, prieteni sau colegi de muncă, deoarece trendul de a ne oferi cadouri reciproc a luat o mare amploare.

Oferitul cadourilor în cadrul sărbătorilor de iarnă  are loc într-un amestec de tradiții atât religioase, cât și seculare. Multe familii din lumea occidentală se bucură de sezonul festiv fără prea multă referire la credințele creștine, în timp ce, pe de altă parte, unele vor participa la slujbele bisericilor și își vor decora casele religios. Există multă diversitate în modul în care este respectat Crăciunul, dar ritualul de a oferi cadouri este una dintre tradițiile care este practicată la nivel universal.

Gustul pentru cadouri s-a schimbat considerabil și în evoluția Crăciunului. Privind înapoi la valorile romanilor, unde ideea era să cumperi cadouri mai simple pentru cei mai apropiați prieteni, invers pare să fie acum, cadourile mai mari și mai fastuoase fiind rezervate oamenilor de care ne pasă cel mai mult. De aceea, sunt destul de obișnuite cele mai scumpe cadouri pentru cele mai apropiate relații ale oamenilor, cum ar fi partenerii de viață și copiii.

Chiar dacă Crăciunul a evoluat de-a lungul anilor, schimbul de cadouri este una dintre tradițiile care a rămas constantă. Comercializarea sezonului sărbătorilor este susținută de multe critici, în special valorile consumeriste care s-au atașat sărbătorii prin cumpărarea și oferirea de cadouri. Mulți cred că aceste valori tind să ascundă adevăratul sens al Crăciunului.

Cu toate acestea, este important să luăm în considerare că motivul pentru care oamenii oferă  cadouri este în principal pentru a arăta afecțiune și apreciere față de ceilalți, ceea ce este lăudabil. Începând cu vremurile Saturnaliilor și până în prezent, oferirea de cadouri a fost un act de bunătate față de ceilalți, ceva care va fi probabil sărbătorit mult și în viitor.

Dacă sunteți în căutarea cadourilor ideale de Crăciun pentru persoana iubită sau pentru prietenii și rude, 18 & CARAT vă oferă posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de bijuterii fantastice pline de strălucire și culoare, dar mai ales de valoare sentimentală.

Când vine vorba de zile de naștere, sărbători sau alte ocazii speciale, nu poți da greș cu bijuterii cu diamante pentru femeile din viața ta. Probabil cele mai prețioase pietre de pe pământ, diamantele sunt un simbol al înțelepciunii, luminii, strălucirii și, desigur, al iubirii eterne, așa că nu este de mirare că sunt cu adevărat cel mai bun prieten al femeii.

Cadouri de diamant pentru ea

Nu poate exista un cadou mai potrivit pentru dragostea vieții tale decât o bijuterie cu diamante. Unul dintre cele mai dure minerale de pe pământ, diamantul reprezintă simbolul perfect pentru relația voastră, precum și pentru capacitatea dumneavostră și a partenerei de a rezista oricăror încercări.

Fie că partenera  este o fire clasică cu preferințe pentru inelele solitaire, o femeie modernă care iubește strălucirea sau o minimalistă cu ochiul delicat și discret, pe 18carat.ro găsiți variante și soluții pentru toate gusturile.

Când faceți cumpărături de bijuterii pentru prietenă, soție sau iubită, ar trebui să aveți în vedere și celelalte bijuterii pe care le are în colecția ei. De exemplu, dacă poartă bijuterii de aur, „spionați” mâinile, urechile si gâtul acesteia. În acest fel, vă veți da seama dacă își poate coordona bijuteriile și dacă chiar își poate suprapune inelul cu diamante cu alte inele pe care le deține.

Dacă nu sunteți sigur de măsură sau considerați că încă nu este momentul unui inel, cerceii reprezintă cea mai versatilă si indicată alegere. la care puteți adăuga un lănțișor cu pandantiv.

Cadouri cu diamante pentru sora ta

Sora este cel mai bun prieten al tău, profesor și confident. Este, de asemenea, o adevărată provocare de a găsi obiectul perfect pentru ea atunci când vine vorba de momentul mult așteptat de a-i oferi un cadou de neuitat de Crăciun.

Bijuteriile cu diamante sunt adesea o alegere sigură atunci când vine vorba de alegerea cadoului de vis pentru soră, deoarece, spre deosebire de haine, pantofi și cadouri tehnice, diamantele sunt ceva ce aceasta poate prețui pentru totdeauna.

Cerceii cu diamante ar putea fi cadoul ideal pentru sora dumneavoastră cu ocazia sărbătoririi acestui Crăciun.

Fiecare iubitoare de diamante deține cel puțin o pereche de cercei cu diamante în cutia personală de bijuterii. Piesa de început perfectă pentru orice colecție de diamante, cerceii,  reprezintă o investiție grozavă în bijuterii, deoarece sunt extrem de versatili și se potrivesc practic cu orice stil.

Cerceii cu știfturi sunt o alegere excelentă pentru toate stilurile, deoarece sunt strălucitori, dar subestimați și aduc o strălucire mai subtilă aspectului, sunt și mici, ceea ce înseamnă că nu vor fi prinși de păr sau de alte accesorii. Există, de asemenea, cercei cu cerc cu diamante care sunt o alegere ideală pentru surorile cu un stil puțin mai retro, sunt o piesă erou a anilor 60, 70 și 80 până la urmă. Apoi, există cercei cu picătură, care sunt puțin mai formali, făcându-i ideali pentru un fluture social, care petrece mult timp la evenimente elegante.

Diamante pentru mama

Ea este asistenta ta, bucătarul, profesoara, cea mai bună prietenă și cea care alungă monștrii de sub pat. Ce ne-am face fără mamele noastre? Uneori, mamele pot fi foarte greu de mulțumit. La urma urmei, ce i-ai oferi femeii căreia i-ai da lumea toată dacă ai avea ocazia?

Simbolizând puritatea, perfecțiunea și dragostea veșnică, nu există prea multe cadouri premium pentru mama. Fiind una dintre cele mai rare și mai căutate pietre de pe planetă, diamantele sunt cu adevărat unice, la fel ca mama ta.

Pandantive și colierele cu diamante sunt bijuterii pe care o mamă le poate purta și prețui pentru totdeauna. Sofisticat, șic și versatil, un colier sau pandantiv cu diamante se va potrivi cu aproape orice ținută, de la un pulover până la o bluză modernă cu decolteu în V.

Adăugați o notă desebită aspectului mamei , oferindu-i un pandantiv fin sau o pereche de cercei clasici cu tortiță.

Diamante pentru bunica 

Bunica pregătește mese care sunt pline de căldură și dragoste, are grijă de tine când ești bolnav și caută mereu să te inspire cu povești reale din propria sa experiență de viață. Îi datorezi mult bunicii tale.

Mulți dintre noi nu am fi acolo unde suntem astăzi fără bunica și sacrificiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului pentru noi. Este cu adevărat o femeie remarcabilă. Și o femeie remarcabilă precum bunica dumneavoastră merită un cadou cu adevărat remarcabil, precum o bijuterie din aur și diamante.

O brățară delicată cu diamante este modalitatea perfectă de a adăuga puțină strălucire aspectului bunicii. Cea mai bună parte a brățărilor cu diamante este că nu se vor demoda niciodată, ceea ce înseamnă că bunica le poate purta cu mândrie.

18carat.ro este magazinul online cu bijuterii din aur și diamante naturale la cele mai bun raport calitate-preț. Vă invităm să aruncați un ochi pe colecțiile noastre și indiferent ce bijuterie ați pune sub brad, vei ști că un cadou prețios și atent ales este cel mai important. O bijuterie cu diamante oferită cadou reprezintă dragoste, grijă și apreciere. Și persoana iubită se va gândi la tine de fiecare dată când o poartă.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.